GOOGLAJ i pretražuj svašta nešta

nedjelja, 22. siječnja 2012.

O AMATERIZMU

O AMATERIZMU 

Piše  Udruga neprofesionalnih likovnih stvaralaca Split,Hrvatska  odi i pogledaj sve ostale informacije na ovome linku :      www.luev-split.h

Amaterizam i neprofesionalnost su pojmovi koji se ne mogu izbjeći u nazivima udruga sličnog tipa. Prosječan član, koji izlaže svoje radove na našim izložbama, često čuje od gledalaca, kako je plemenito i ugodno amaterski se baviti slikarstvom , unatoč nedostacima u znanjima i bez diplome. U ovim optimističkim izljevima amatersko slikanje se doživljava kao svojevrsni hobby, u smislu korisne i ugodne razbibrige. Ali, ove ocijene pogađaju samo dio realiteta koji nazivamo amaterizam. Slikarsko raspoloženje je pozitivno, ali ne uvijek. Fenomen amaterizma je znatno složeniji.

Na emocionalnom planu, svako slikanje je radost traženja i zanos stvaranja. Ali, pored radosti i zanosa, umjetnički rad susreće se i sa teškoćama, a ove donose neugodne sumnje u vrijednost ostvarenog, u korist od uloženog napora i niz neugodnih osjećaja, sve do stvaralačkih kriza.

Sam stvaralački akt ima svoju objektivnu i subjektivnu dimenziju. Razlikuju se teme, kako umjetnik sam doživljava sebe u svom radu (psihološka tema), te kako ga doživljavaju drugi, odnosno, što govori njegovo djelo (tema za estetiku i povijest umjetnosti; kako ga vidi publika i kako ga ocjenjuje kritika). Neki umjetnici zaista stvaraju i zaslužno ulaze u povijest otkrića nečeg lijepog i novog. Neki, međutim, "otkrivaju Ameriku", a da pri tom i ne znaju, da je "Amerika" već davno otkrivena. Ali i oni stvaraju nešto lijepo. Kreacija je pojam koji ima višeslojno i široko značenje; jednu od njegovih konotacija doseže i amater.

Usprkos izostajanja objektivne vrijednosti čina, amateri se raduju svojim uspjesima; ne bi im trebalo zamjeriti. A često su amaterski radovi prava i vrijedna dostignuća.

Riječ "amaterizam" (lat. amo=ljubiti, rado činiti) pogrešno se uzima kao bitno određenje u razlikovanju neprofesionalnog od profesionalnog umjetnika. I prvi i drugi su ljubitelji svog posla.

Riječ "neprofesionalnost" pogrešno se uzima kao bitno određenje u razlikovanju slikara-amatera od akademski obrazovanog slikara. Informacije i materijalna sredstva dostupni su svakom autodiktatu (samoukom). Neprofesionalni umjetnik radom, koristeći savjete poznavalaca i majstora, čitanjem relevantnog štiva, može daleko dogurati i postići prave uspjehe, tako da se na njegovim radovima više ne prepoznaju tragovi tapkanja u mraku neznanja i nevještine.

Svatko mora proći kroz muku učenja. Nikome nije unaprijed garantiran uspjeh. I profesionalni umjetnik cijeli život uči i ne ostaje kod onoga što je dobio u skeli. Svatko tko drži do svog posla, cijeli život uči, čak i kada to ne radi namjerno. Tako, i profesionalac je, u izvjesnom smislu, autodiktat. Često je uspješniji kao autodiktat, nego što je bio kao učenik. Pojam amater sadrži i jednu negativnu konotaciju. Na radovima neprofesionalnih slikara nije teško pronaći poneki element neznalaštva i nespretnosti. Kod profesionalnog slikara takvi elementi se teško mogu naći; kritičari im ponekad zamjeraju na rutini, jer očekuju i traže od njih kreaciju.

Majstor se postaje školovanjem, gledanjem, radom i iskustvom. Talent može pomoći, ali nije presudan. Negativna komponenta amaterskog rada naziva se "diletantizmom". Diletant voli svoj hobi, ali je u radu površan. To se u njegovom radu vidi na njegovim neuspjesima. Diletant, malo, premalo ili nikako ne nastoji prekoračiti granice svog traljavog rada. On je malo sklon naporu, koji će mu omogućiti da maskira svoje neznanje. U tome ga podržava nekritičnost dijela publike, koji je i sam nedorastao vještini gledanja i zapažanja, kome nedostaju pretpostavke za prepoznavanje kvalitete.

Profesionalac ponekad zamjera amateru. U tim zamjerkama obično se radi o cehovskom shvaćanju umjetničke produkcije, u profanoj situaciji konkurencije i osvajanju ili oduzimanju kupaca. Amater, koji takav odnos doživi, može biti ponosan na svoj uspjeh.

Amater koji objektivno nema pravih rezultata, ipak je radom izgradio sposobnost gledanja i razlikovanja boljeg od lošijeg. On se uvrstio u kvalitetniju publiku. Radom je odnjegovao svoj estetski senzibilitet. Društvo neprofesionalnih amatera uvijek je korisno, kako za svoje članove, tako i za sredinu u kojoj djeluje. Kriterije za vrednovanje amatersko-neprofesionalnog rada ne bi trebalo opterećivati zahtjevima koji važe za ulazak u povijest umjetnosti. Ali, dometi vrhunskih umjetnika iz povijesti umjetnosti ostaju uzor svakome tko želi napredovati. Inventivnost i kreacija imaju svoju težinu, ali ta težina ne bi smjela zaplašiti skromnog i radinog umjetnika. Dodajmo i ovo: amateri su najbolji posjetitelji galerija umjetnosti i umjetničkih izložbi. Amateri su važan segment čitalačke publike, kada je riječ o knjigama koje govore o umjetnicima i umjetnosti, o tehnikama umjetničkog rada, o dometima iz povijesti umjetnosti, na nivou faktografije i na nivou estetike.

Kako amaterski slikar može prodavati svoje slike?

Ako ste zaposleni i u slobodno vrijeme amaterski slikate onda svoje amaterske slikice možete legalno prodavati na sljedeći način.....svoje slike možete prodavati kao AUTORSKA DJELA SLIKARA AMATERA, a svaki svoj primitak dužni ste prijaviti poreznoj upravi....nadležnoj u vašem mjestu stanovanja.

Konkretno, za takve primitke morate sami obračunati pripadajući porez i u roku od 8 dana uplatiti ga u državni proračun na odgovarajući uplatni račun, prema mjestu svog prebivališta.

Od svakog Vašeg primitka 30% je NEOPOREZIVO, a na preostalih 70% primitka dužni ste obračunati porez na dohodak po stopi od 25% te eventualno pripadajući prirez.

Kad istekne kalendarski mjesec, u roku od 15 dana dužni ste predati obrazac IDD s prikazom ukupnog primitka i obračunatog poreza....konkretno ako ste sliku prodali 15.02. neke godine obrazac IDD ste dužni predati poreznoj upravi u roku do 15.03 iste te godine... i predhodno ste morali platiti porez te eventualno i pripadajući prirez u roku od 8 dana od dana prodaje tj. primitka novca koji ulazi u Vaš dohodak.

Naprimjer: prodali ste jednu sliku i naplatili 300,00 kuna
-30% tj. 300x0,3  =    90 kn    - je NEOPOREZIVI DIO
-OSTATAK 70% tj. 210 kn    - je OPOREZIVI DIO


210 kn x 0,25  =       52,50 kn  -je iznos poreza na dohodak po stopi 25% koji ste dužni platiti.


Vam ostaje....210 - 52,50 = 157,50 kn + 90 kn = 247,50 kn od naplaćenih 300,00 kn i platili ste svoj pripadajući porez od 25% tj. 52,50 kn.....i to je to....čuvate potvrde i dokaze.

Uz sve ovo ispunjeno za svaki mjesec, u siječnju svake godine ćete za svoje UKUPNE PRIMITKE u prethodnoj godini u kojoj ste prodavali svoje slike - predati obrazac ID-1 u poreznu upravu nadležnu za vaše mjesto stanovanja - vaše prebivalište ...konkretno u siječnju 2013. za predhodnu godinu 2012.  ...  UKUPAN PRIMITAK - ispuniti obrazac ID-1  i to bi bilo sve koliko ja znam.

Izdvojena amaterska djela Pere Popić : 


 

Moj Facebook Profil posjetite ovdje :           PERO POPIĆ


" Velika Bukovica,BiH dida Ilija Popić i baka Matija Guberac
Karaula brdo - Crkva na Topuzu "
Naslikao amaterski slikar Pero Popić
http://amaterskislikarperopopic.blogspot.com/
" Bielefeld-grad sa sjevera Njemačke 1998.godine "
Naslikao i načinio amaterski slikar Pero Popić
http://amaterskislikarperopopic.blogspot.com/
" Sparenburg u Bielefeldu(Njemačka-NWF) "
Naslikao i načinio amaterski slikar Pero Popić
http://amaterskislikarperopopic.blogspot.com/
" Slika od ljepljenih materijala (prirodnih i umjetnih )-CRKVA "
Naslikao i načinio amaterski slikar Pero Popić
http://amaterskislikarperopopic.blogspot.com/
" Selo tj. SEOSKI AMBIJENT...ribolovci "
Naslikao i načinio amaterski slikar Pero Popić
http://amaterskislikarperopopic.blogspot.com/
" Obiteljsko gospodarstvo Ralvić u Velikoj Bukovici,Bosna i Hercegovina "
Naslikao i načinio amaterski slikar Pero Popić
http://amaterskislikarperopopic.blogspot.com/
" Slika od 100 vrsta materijala (prirodnih i umjetnih )-KRAJOLIK "
Naslikao i načinio amaterski slikar Pero Popić
http://amaterskislikarperopopic.blogspot.com/
" KAPELA " Cerna,RH
Naslikao amaterski slikar Pero Popić
http://amaterskislikarperopopic.blogspot.com/
" Obiteljsko gospodarstvo Popić,Velika Bukovica,BiH-1991. godine "
Naslikao i načinio amaterski slikar Pero Popić
http://amaterskislikarperopopic.blogspot.com/
" Crkva sv. Ante Padovanskoga u Velikoj Bukovici, Bosna i Hercegovina
Ovo je moja poklon donacija Crkvi - velečasnom Petru Jeliniću "
Naslikao amaterski slikar Pero Popić
http://amaterskislikarperopopic.blogspot.com/
" KRAJOLIK "
Naslikao amaterski slikar Pero Popić
http://amaterskislikarperopopic.blogspot.com/

Akademski slikar Josip Vukojević - poklonio meni ovu sliku " AKT "

Adresa : Posavska br.3,Slobodnica,35252 Sibinj - Slavonski Brod - Croatia
Mobitel : 091/178-1959 ( napišite SMS poruku )
e-mail adresa : josipvukojevic@hotmail.com
" Akt " (  naslikao Akademski  slikar Josip Vukojević  )

Posjetite Facebook Proffil Slikara Josip Vukojević


Više o SLIKARSTVU općenito pročitajte ovdje :
1. Wikicitat-slobodna višejezična zbirka citata znamenitih ljudi i djela!
2. Wikipedija - slobodna enciklopedija

Hvala Vukojeviću puno...

.... a HVALA i svima Vama koji ste posjetili ovu web stranicu.

1 komentar:

  1. Pozdrav pozdrav svima vama. Zovem se Marija Magdalena, samohrana sam majka 3 djece, želim podijeliti opipljivo svjedocanstvo o tome kako sam od bogobojazne žene, gospode Vladimire Franke, dobila zajam od 50,000 eura pod 3%. Ako vas zanima dobivanje zajma molimo kontaktirajte ga. Uvjeravam vas da je sigurno, hvala. E-adresa: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com)

    OdgovoriIzbriši

Bilo bi mi drago ako imate pitanja i komentara !